(Lue edellinen kirjoitus)

10.9. - Ensimmäinen oppitunti
Ensimmäinen oppitunti alkoi tiedekatsomuksella. Tai no ei alkanut, vaan esittelimme toisemme, sitten aloitimme tiedekatsomuksen. Keskustelimme aiheesta Mitä tiede on? Jaah, heti Emma huusi:"Tiede on tiedettä!" eikä edes nostanut etusormeaan (tässä koulussa ei viitata, vaan nostetaan etusormi pystyyn, ja se on Tieteen Pyhä Merkki, eli Valaistus)! Pyysin Esmeriä, jota kyllä kutsutaan Einariksi kertomaan mitä tiede on. Oh, Esmer on lempparioppiaani, ymmärtää minua ja tiedettäni ja muutenkin tiedettä! Hän vastasi viisaasti eli:"Tiede
tarkoittaa todellisuuden ilmiöiden ja niiden välisten suhteiden järjestelmällistä ja arvostelevaa tutkimista sekä sen avulla saatua tietojen jäsentynyttä kokonaisuutta. Suomen kielessä ei tehdä englannin kielen tavoin eroa luonnontieteiden (englanniksi: sciences) ja ihmistieteiden (humanistiset tieteet englanniksi: arts) välille.tieteellisen tutkimuksen tulokset julkaistaan tieteellisenä kirjallisuutena joko kirjoina tai artikkeleina tieteellisissä aikakausijulkaisuissa. Merkittävä osuutensa on myös tieteen tulosten popularisoinnilla suuren yleisön käyttöön." Juuri miten wikipediassa lukee! Tosin Wikipedia on Ei tieteellinen, mutta tuo tieto on tiedettä. =) Vastaukseen olisi voinut lisätä että tieteessä voi tehdä kaikkea. :P Kysyin Annielta mitä on prisma. Hän vastasi että särmiö, ja se oli oikein. Annie ja Einari rulettaa, tietää paljon. Sitten alkoi vapaatiede, tai no välitunti sitä ennen, mutta välkän jälkeen vati, eli vapaatiede.

Esmeri teki itsepuhujan. Hän sai sen valmiiksi ja pääsi viemään sen jo kotiin, arvosanaksi annoin 7 puoli, koska siitä puuttui toimivuus. Esmeri luuli tietävänsä paljon tieteestä, mutta turha luulo! =) Kun annoin hänelle Pelle Pelottoman Käsikirjan että sieltä valitsee jonkun mitä tekee (sama ohje oli muilla), niin hän sanoi "EI, minä osaan tehdä omin neuvoin jotain!". Hah, ei kyllä osannut.

Esko teki Pelle Pelottoman käsikirjasta Tee Se Itse - Kaleidoskoopin (sivut 64-35). Tämä jäi kesken, joten Esko jatkaa ensi tunnilla tätä.

Hessu teki hyrrän, ei ottanut ohjetta pelle pelottoman käsikirjasta, koska ei ollut pakko, kunhan jostain kirjasta sen otti. Sai sen hetkessä valmiiksi ja arvosanaksi 8. Kiillotathan öljyllä ensi kerralla hyrrät jotka teet?

Pekka teki, tai yritti tehdä Neronpaljastinta, tosin laite hajosi.

4 tyttöä eivät saaneet mitään aikaseksi, yrittivät tehdä haastavaa työtä, Jalanputsinsiivoojaa yhteistyöksi, mutta se räjähti. =( Muistakaa, UBC-liitintää ei tarvi jalanputsinsiivoojaan, tytöt!

Välineemme / Oppikirjamme:
Pelle Pelottoman Käsikirjasta katsomme vinkkejä, mitä voisi tehdä laitteisiin.

Vapaatiede suunnitteluv
ihkoon oppilaat suunnittelevat huolellisesti mitä tekevät vapaatiede tunneilla, sitten he näyttävät ne minulle ja kerron, voiko laitetta toteuttaa ja annan varmat ohjeet.

Rikin tiedevinkit 06 kirjassa on kootu minun tiedeteoksiani aloittelijoille, oppilaat katsovat tästäkin vinkkejä mitä voisivat tehdä laitteisiin. Tässä on jo haastavempia laitteita, kun Pelle Pelottoman Käsikirjassa.

Tiedekatsomus vihko on kuin koulun uskonnonvihko, sinne vaan kirjotellaan muistiinpanoja.
Tiede on kaiken A ja O opas on minun tuottama, tiedekatsomusta ja tämmöstä.
+ ultramegabiikki laskin, sitä tarvitaan vähän kaikkeen. Tässä on mittaamisjutut ja kaikki. Itse olen tehnyt kaikille tämmöisey.
+ kannettava tietokone on sitä varten, että siinä on kaikki huippuhyvät tiedeohjelmat, tietsikka on rikin tekemä. Siinä voidaan puuhata kaikkea...

Tiistaina ei tapahtunut mitään erikoista, paitsi tiedetyössä oli aiheena Tee Se itse - taskupuhelin, Pelle Pelottoman Käsikirja sivu 32-33. Työt jäivät kaikilla vielä kesken, mutta he jatkavat ensi viikolla työtä.

Keskiviikkona pelkkää tiedejumppaa, Liisa voitti Ristinollaturnauksen 2-0 Hessua vastaan! H-h-h-hurjaa!

Torstaina, eli tänään ei tapahtunut mitään ihmeellistä.

Mitähän huomenna tapahtuu?